Presentació

cartells A3 taxus-1El teix i el seu ecosistema, declarat  d’interès comunitari, tenen un valor ambiental, cultural i terapèutic  de primer ordre. Per això resulta essencial plantejar mesures efectives de conservació especialment en un context de canvi global i en zones especialment vulnerables com són les zones mediterrànies.

Per la seva singularitat les teixedes serveixen a la ciència de la conservació com a focus per comunicar de manera eficaç els valors de la diversitat biològica, el seu lligam amb la cultura i la societat i la necessitat de la seva preservació.

Les anteriors edicions de les Jornades del teix celebrades a Alcoi (2006), Olot (2008) i Ponferrada (2010) van constituir ocasions úniques de compartir els darrers coneixements sobre el teix i les teixedes i les mesures de conservació. La possibilitat de reunir periòdicament experts en els diferents aspectes del tema permet un avanç inqüestionable per la millora de la gestió que no podem deixar escapar.

Gràcies a al projecte europeu Life Taxus que es porta a terme des de el Centre Tecnològic i Forestal de Catalunya, ara torna a sorgir la possibilitat de reunir experts de diferents països per un necessari intercanvi d’informació, interessos i experiències. Centrats en els nous reptes de conservació volem  avançar en el coneixement, la difusió i la preservació  de les teixedes com ecosistema únic. La proposta està oberta a les persones que per diferents motius estan interessades en el tema

Estem  convençuts que els temes d’aquestes  IV Jornades internacionals del teix i les teixedes constitueixen una suggestiva invitació a l‘intercanvi de coneixements i a la participació en interessants debats, acompanyats d‘una oferta d‘activitats complementàries, dins el magnífic escenari del  Paratge Natural d’Interès Nacional de Poblet.