Objectius
El LIFE Taxus té com a principal objectiu millorar de manera significativa el coneixement i la conservació les teixedes de Catalunya. Les teixedes són un hàbitat prioritari de conservació a la UE (9580* Boscos mediterranis de Taxus baccata).
El teix és probablement l’espècie forestal més emblemàtica de l’imaginari col·lectiu europeu. Desperta l’interès d’una gran part de la societat, de manera que és un emblema pels gestors dels espais naturals i els seus habitants, com és el cas de la Serra de Llaberia o del municipi de Rasquera. A més, s’aprofita el valor singular i emblemàtic de les teixedes per revalorizar la conservació del conjunt d’hàbitats mediterranis de la Xarxa Natura 2000.
Els boscos de teix estan en declivi als ambients mediterranis per les causes següents: a) falta de regeneració per l’intens brostejada dels teixos juvenils i falta de fructificació, b) la competència interespecífica per la llum i l’aigua amb espècies llenyoses més competitives, c) aïllament genètic, incendis forestals i falta de sensibilització. Aquests problemes poden veure’s agreujats pel canvi climàtic.
Així doncs, els objectius específics per aquest projecte són els següents:
1) Conèixer la distribució i les característiques ecològiques de les teixedes de Catalunya.
2) Millora de l’estat vital dels teixos adults mitjançant la reducció de la competència inter-específica per llum i aigua.
3) Reduir l’afectació del fong Armillaria sobre les poblacions de teix.
4) Assegurar el reclutament i millorar l’aïllament genèric de les poblacions de teix mitjançant la millora de la dispersió de llavors i supervivència de les plàntules.
5) Reduir els danys per pastures en juvenils de teix.
6) Protecció dels incendis forestals i erosió.
7) Difondre el valor de conservació de les teixedes al públic en general i, en concret, als habitants locals i a sectors particulars (propietaris, ramaders i gestors forestals) sobre la importància de les teixedes com element patrimonial i emblemàtic, que contribueixi a una millor preservació dels hàbitats mediterranis de la Xarxa Natura 200.
Aquest projecte s’ha aplicat en un context mediterrani on existeixen poques experiències, sent pioners en aquestes pràctiques de conservació. A l’hora de dissenyar la metodologia adequada, es va treballar en una concepció de restauració ecològica de l’hàbitat i es van abordar de manera integral totes les problemàtiques de les teixedes segons la millor solució possible a cada problema. Les accions s’han adaptat a les particularitats de cada espai (per exemple, titularitat pública o privada, variants biogeogràfiques dels hàbitats, tipus d’explotació ramadera, etc.). D’aquesta manera, s’aconsegueix una sostenibilitat del conjunt de l’ecosistema, procurant les mateixes intervencions en un futur i el consegüent estalvi de costos en accions de manteniment.
Les accions de conservació aplicades permeten la seva rèplica en altres localitats dels hàbitats en la regió mediterrània. Per tant, són transferibles a administracions públiques, empresa privada i altres actors de gestió dels espais Natura 2000.